Hoe werkt het?

ZOEKEN VIA HET ZOEKSCHERM

Eenvoudig zoeken in deze database werkt door een naam in te voeren in de zoekfunctie op de homepage. Alle resultaten met deze naam worden dan in een volgend scherm getoond. De resultaten komen uit verschillende personendatabases. Deze bronnen zijn te selecteren door op de knoppen bovenin het zoekvenster te klikken. Het is mogelijk om in afzonderlijke bronnen te zoeken of in alle tegelijk.

De persoon die je zoekt is niet altijd vindbaar op de bij jou bekende (volledige) voor- en achternaam. Dit kan bijvoorbeeld komen door verschillen in spelling. Mocht je niet het gewenste resultaat krijgen, dan kun je proberen om via het tabblad 'geavanceerd zoeken' een deel van de naam in te vullen.

Let op: als je alleen op naamt zoekt, worden van de bronnen burgerlijke stand en bevolkingsregister vooralsnog alle resultaten uit heel Drenthe getoond. Door de plaats van de desbetreffende kolonie in te vullen krijg je alleen aktes en bevolkingsregisters van de gemeente waar de kolonie onder viel. Ook op de pagina van het zoekresultaat kun je filteren op gemeente. Klik 
hier voor een overzicht van welke kolonie onder welke gemeente viel.

Indien het zoeken op de naam (en plaats) alleen te veel resultaten oplevert, is de zoekactie te verfijnen door het geboortejaar of de periode waarin de persoon in de kolonie aanwezig is geweest aan te geven.

HANDMATIG ZOEKEN
Een derde mogelijkheid om een koloniebewoner te vinden is door middel van handmatig zoeken in de inschrijfregisters. Dit is ingewikkelder en tijdrovender dan zoeken in de zoekmachine. Zoeken begint bij de klappers, waar per categorie en periode de namen op alfabet – maar alleen de eerste letter – geordend zijn. Als de juiste persoon in de klapper is gevonden, vind je daar ook zijn of haar inschrijfnummer. Hiermee kan er gezocht worden in de bijbehorende registers. Op de pagina handmatig zoeken vind je de uitgebreide zoekwijzer van kolonioloog Wil Schackmann en links naar de scans van de inschrijfregisters.