Digitale Archivaris

Op deze pagina vindt je een overzicht van vragen die wij regelmatig van gebruikers ontvangen. Voordat je een vraag stelt aan het Drents Archief, kun je hier kijken of deze al vaker gesteld is en of het antwoord voor jou afdoende is. Deze pagina zal regelmatig bijgewerkt worden.

ZOEKEN EN VINDEN

Ik zoek gegevens over een bepaald persoon, maar ik vind niets in de database. Hoe kan dat?
Allekolonisten.nl bevat op het moment slechts een klein deel van de registers en andere archiefstukken uit de archieven van de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en de Ommerschans. In de toekomst zal deze informatie aangevuld worden. Tot die tijd kun je op de pagina ‘handmatig zoeken’ zoeken in de scans van de niet geïndiceerde inschrijfregisters.

SCANS BEKIJKEN

Als ik inzoom op een afbeelding en blader naar de volgende afbeelding, dan zoomt het plaatje weer uit. Kan dat ook anders?
Dit heeft te maken met de schermgrootte, de scan wordt altijd eerst beeldvullend vertoond. Bij het bekijken van de scans is het van belang dat je webbrowser een up-to-date versie van Adobe Flash Player ondersteund.

VERVOLGONDERZOEK

Ik zit vast met mijn genealogisch onderzoek. Wie helpt mij verder?
op deze site is een uitgebreide zoekwijzer van kolonioloog Wil Schackmann te vinden. Deze geeft uitleg over de verschillende bewoners en hoe zoeken in de archieven van de Maatschappij van Weldadigheid werkt. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om een bezoek te brengen aan het Drents Archief, dan bestaat de mogelijkheid om betaald onderzoek op verzoek te laaten uitvoeren. Kijk hiervoor op de site van het Drents Archief.

REACTIES

Ik heb interessante informatie over een persoon of een akte die ik graag zou willen delen met mijn collega-onderzoekers. Mag dat?
In de toekomst wordt op deze site een plek gecreëerd waar je je bijzondere vondsten kan delen. Je kunt je verhaal vanaf dat moment mailen naar het Drents Archief, dan worden deze geplaatst op de pagina. Wil je informatie van deze site gebruiken voor je eigen onderzoek of publicatie? Dit mag, mits de bron op een correcte wijze vermeld wordt.

PLANNING
Wanneer komt [BRON] op Allekolonisten.nl beschikbaar?
Het Drents Archief werkt continu aan de uitbreiding en verbetering van allekolonisten.nl. Informatie over te publiceren bronnen wordt kenbaar gemaakt via de website en het e-nieuws. Je kunt zich abonneren op de nieuwsbrief via de website van het Drents Archief.